WetCanvas
Home Member Services Content Areas Tools Info Center WC Partners Shop Help
Channels:
Search for:
in:

Welcome to the WetCanvas forums. You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions, articles and access our other FREE features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own photos and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please visit our help center.

Go Back   WetCanvas > Explore Media > Glass Art > Let's Talk > Glass Technical Forum
User Name
Password
Register Mark Forums Read

Salute to our Partners
WC! Sponsors

Our Sponsors
Reply  
 
Thread Tools Display Modes
  #1   Report Bad Post  
Old 02-07-2012, 08:09 PM
silberrucken's Avatar
silberrucken silberrucken is offline
New Member
St. Louis
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 27
 
Thermocouple Question

Background. I purchased a Dwyer (Love) 16110 controller off of fleabay (cheap) and found the manual and spec sheet on the net.
Powered up just fine and noted that it was reading about 40C with a K thermocouple attached.

I muddled through the menus and changed the thermocouple to a K type and display in Farenheit.
My office runs about 75F - the unit was displaying 104. I reset the unit to factory defaults, and had the same results.
Placing the TC in a pot of boiling water showed 235F. Likely it is a calibraton problem...

A call to Dwyer Tech Support and the response was pretty much "that's a really old controller" (internal date codes show 1993).


Anyway, the question at hand us that if I understand the NIST tables a K thermocouple at 0 degrees C (32F) has an output voltage of 0.0000 volts
Am I understanding the tables correctly? (I'm curious as a J type TC has the same voltage at 0.) Or is this an offset from the measured temperature of a given TC at 0?
Reply With Quote
  #2   Report Bad Post  
Old 02-07-2012, 09:33 PM
crec's Avatar
crec crec is offline
Veteran Member
Near Bethlehem PA
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 958
 
Hails from United States
Re: Thermocouple Question

Silberrucken you are reading the tables correctly. Type "K" thermocouples, per the NIST tables output 0 mv at 0 C. The type "J" thermocouple also outputs 0 mv at 0 C. The thermocouples differ in the materials that they are made from, so the output voltages will be different for each. Per the tables at 100 C

Type K = 4.096mV
Type J = 5.269mV

A couple of things to look for. Is the thermocouple actually a type K? Sheathing on Type k (here) is yellow with the yellow lead being positive and the red being negative. Are you using type K extension wire? Do you have multiple connections? The more junctions you have the more thermocouple points they can create, each one introducing it own possible error. Not sure about the Love controllers, but on many you need to keep the upper and lower bounds the thermocouple set correctly. Check the POL and POH settings. For the Love controller type K in F I think it is POL=-200 and POH =2500. Offsetting these values in some controllers will scale the output.
Also note that a poor quality thermocouple can give very strange readings. Have one back at the shop like that. Small, thin, and cheap - that one always reads higher then the good ones that I have.

Carlos
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:17 AM.


© 2014 F+W All rights reserved.