WetCanvas
Home Member Services Content Areas Tools Info Center WC Partners Shop Help
Channels:
Search for:
in:

Welcome to the WetCanvas forums. You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions, articles and access our other FREE features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own photos and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please visit our help center.

Go Back   WetCanvas > Explore Media > Airbrush
User Name
Password
Register Mark Forums Read

Salute to our Partners
WC! Sponsors

Our Sponsors
Reply  
 
Thread Tools Display Modes
  #1   Report Bad Post  
Old 05-16-2019, 10:33 AM
Rtm58 Rtm58 is offline
New Member
 
Join Date: May 2019
Posts: 2
 
paint and airbrush issues

I will try to make this brief. I think the root cause is me, and am willing to take advice to help.


Equipment:
Iwata HP-CS (gravity feed)
Iwata HP-BCS (siphon feed)
Iwata Neo CN (gravity feed)


Silent Air Compressor
Auto-Air colors and Wicked colors (water based)


All 3 brushes having the same problems. The common denominator is me, so I feel I am doing something wrong, but cannot figure it out. I dismantle the brushes after every use and clean them with a cleaning kit (Iwata).


Compressor is set at about 80 PSI


The paint will sometimes not come out at all, and then come out in a gush. I have to use the loosen-the-needle-and-move-it-back-and-forth method of clearing the gun. I also get the staccato effect,like it is partially clogged.



I admit I am not the greatest painter, but I do have a reasonable amount of control.


Is it possible the paints are too old? I have had most of them for several years, but always stored indoors. Mostly were the leftover giveaways from Airbrush Action Getaways.



SOME of the paints have chunks and some have gone completely solid. Those have been disposed of. Most, however appear to be normal, good paint. Any suggestions on what I am doing wrong or what could be wrong with the equipment?


Thanks in advance.


Ray
Reply With Quote
  #2   Report Bad Post  
Old 07-23-2019, 04:35 PM
fedetony's Avatar
fedetony fedetony is offline
WC! Guide
Germany
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 7,280
 
Hails from Germany
Re: paint and airbrush issues

Wicked colors are good paints but you've got to shake them well before use. By well I mean very good such that the paint has the same consistency. Furthermore, yo can not use them directly from the jar, you need always to use reducer (there is normal and enhanced reducer). Normally I use 4 drops of reducer per drop of paint, put the cap and shake very well. Also you ain't suppose to use a nozzle smaller than 0.2 with createx paint. I suppose one or two of your AB will get clgged easily. Every 2 or 3 spays I Clean the tip with a cotton butt with airbrush cleaner.
__________________
Federico Garcia
My Blog
C&C always welcome
Quote:
"...when someone gives a critique of your work, fear not. It usually means they like or care more of your work than when they just pat your back." - Tiago
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:33 PM.


© 2014 F+W All rights reserved.